היסטוריה עם יובל מלחי

מלחמת העולם הראשונה בנגב – סיור מצולם

מסע מצולם בעקבות קרבות הטורקים והבריטים בנגב, בדרך נחל שקמה.

סיור זה נערך במסגרת העמותה למורשת מלחמת העולם הראשונה בא"י, מרץ 2015.

בְּעַרְבוֹת הַנֶּגֶב מִתְנוֹצֵץ הַטַּל,
בְּעַרְבוֹת הַנֶּגֶב אִישׁ מָגֵן נָפַל,
לֹא נָשַׁם הַנַּעַר וְנָדַם הַלֵּב,
אֶת בְּלוֹרִית הַשַּׂעַר רוּחַ תְּלַטֵּף.

–בערבות הנגב – מילים: רפאל קלצ'קין לחן: פיוטר מאמאייצ'וק

 

תאור קצר של 'קו התִּלִּים' (רבים של תֵל) בנגב, בתקופת מלחמת העולם הראשונה:

 

"קו התלים (גבעות קטנות) עליו התבצרו התורכים במלחמת העולם הראשונה בצפון-מערב הנגב, שימש כקו ביצורים בתקופות היסטוריות שונות, וגם בהן נוצל היתרון הטופוגרפי וההידרוגרפי.

קו התלים הוא ברור ומוגדר, ודרומה לו כמעט ולא נמצא תלים (חוץ מתל חליפה, ניצנה וקדש-ברנע)…  (ברצוננו – י.מ.) לשפוך אור על חבל ארץ זה בתקופה הדרמטית והסוערת ביותר בתולדותיו, על-ידי תיאור אתרי הקרבות והדרכים בהם עברו מסעי המלחמה של צבא חבר העמים הבריטי (חיל המשלוח המצרי) במלחמת העולם הראשונה. כאן, בנגב, התנהלה מערכה, שלתוצאותיה היו השלכות רחבות על חזיתות אחרות במלחמה, כי כאן נשבר הקיפאון הנורא במלחמה והדבר הביא ניצחון למעצמות ההסכמה. במסעות אלה הלכו בשבילי הנגב, בגבעותיו ובנחליו, יותר ממאה וחמישים אלף אנשים וכמחצית המספר הזה בהמות.

במשך תקופה קצרה השתנו פני האזור לחלוטין והפכו מחבל ארץ עזוב לחבל ארץ תוסס, מתפתח ודינמי. מסילות רכבת, כבישים, גשרים, יישובים ועיר מודרנית – צמחו בין-לילה בלב המדבר. המלחמה הביאה לאזור נידח זה גם את חידושי הטכנולוגיה: את האווירון, האלחוט והטנק, שכאן הופעלו לראשונה.

…החל מתקופת הברונזה התיכונה, באלף השלישי לפנה"ס, משמשת רצועה זו כקו התנצחות בין מתבצרים בצפון לבין פולשים מדרום. צבאות רבים במהלך ההיסטוריה נאלצו להתמודד עם מגיני הקו, שנהנו מההגנה הקרקעית של הנחל ומאספקת המים של נביעותיו ובארותיו.  מגינים אלו השתמשו בתלי נחל הבשור ונחל גרר כבסיס הגנה והתקפה משניים במערכות המרחביות, שנמשכו מהר חברון ומצפון הנגב, אל חוף הים התיכון ומצרים.

זה היה אזור חיץ, שהתבסס על מערכות יישוב ומים אל מול פני המדבר, כדי שיוכל לקדם כל רעה העלולה לבוא מדרום. זהו, אפוא, דגם מתמשך של קו ביצורים המגן על הארץ מפני פולשים מדרום, הנאלצים לחצות בדרכם את הנחל ולהתמודד עם מגינים היושבים על שרשרת תלים מבוצרים והנהנים מיתרון קרקעי.

דגם זה מתקיים גם במלחמה העולמית המודרנית הראשונה. ביחסי כוחות נחותים מצליחים התורכים לבלום למשך כמעט 9 חודשים את הצבא הבריטי המשוכלל והמצויד במרחב עזה – באר-שבע.  למרות הקטל שזרעו כאן קרבות קשים ומרים, קרבות שהשאירו אלפי הרוגים קבורים הרחק מבתיהם וממשפחותיהם, סללו הם את הדרך לתחילתה של תקופה בארץ-ישראל, תקופה של התחדשות מואצת של היישוב היהודי, תקופה של התעוררות ציונית, שבסופה הוקמה מדינת ישראל".

עזרא פימנטל/ 'מלחמת העולם הראשונה בנגב בהיבט בין-תחומי,'

בית הוצאה לחינוך סביבתי, מדרשת שדה-בוקר, .1990

 

 

והנה כמה תמונות משפחתיות מטיול דומה שערכתי באזור כחודש לאחר מכן:

 

 

 

תפריט נגישות