היסטוריה עם יובל מלחי

הציקלון שמנע מלחמה

איי סמואה נמצאים בלב האוקיינוס השקט בדרך בין אוסטרליה ליבשת אמריקה. בשנת 1889 כמעט ופרצה שם מלחמה בין גרמניה וארה"ב. תשמעו את הסיפור הזה.

המערביים שגילו את איי סמואה קראו להם בתחילה איי הנווטים בגלל יכולות השייט של התושבים המקומיים. האי Illustrated_London_Newsהיה מרוחק ומבודד בלב האוקיינוס השקט, ורק באזור 1830 החלו מיסיונרים בריטיים להגיע אל איי סמואה. זמן קצר לאחר מכן הקימו הגרמנים חברה מסחרית באי שעסקה בגידולי קפה, כותנה, גומי וקקאו.

הגרמנים העסיקו עובדים רבים והתעלמו ממנהגי המקום ומחשיבות השבטיות שבאי. עד מהרה החלה תסיסה של האוכלוסייה המקומית כנגד הגרמנים.

בשנת 1878 הקימה ארה"ב נמל בפאגו-פאגו, אי אשר שוכן מערבית לשני האיים הגדולים של סמואה – אופולו וסאבאיי. שנה מאוחר יותר הסכימו שתי המעצמות גרמניה ובריטניה יחד עם המעצמה העולה ארה"ב, לשלוט במשותף בעיר אפיה, העיר הגדולה באי אופולו.

אך הסנטימנט האנטי-גרמני בסמואה הלך וגבר וגרמניה בתגובה השתלטה על העיר אפיה ועל מפרץ נוסף באזור. הסמואים פנו לארה"ב בבקשה להגנה, והקונסול האמריקאי בסמואה, ברת'ולד גרינבאום, הכריז כי איי סמואה נמצאים תחת הגנה מלאה של ארה"ב.

מזכיר המדינה האמריקאי לא אהב את ההכרזה וכינס את שלושת המעצמות לדון בבעיה באביב 1887. הכינוס לא הצליח לייצר פשרה מתאימה, כאשר האמריקאים המשיכו לתמוך במלך מלייטואה והגרמנים דרשו שיוחלף ביריבו הצ'יף טמססה.h02148

באוגוסט 1887 הגרמנים ניסו להפיל את המלך מלייטואה והאמריקאים בתגובה שלחו לאזור ספינת מלחמה. שנה מאוחר יותר ספינות מלחמה גרמניות הגיעו לאזור והחלו להפגיז ערי חוף סמואיות כתגובה להתמרדותם בגרמנים. הם גם עיקלו ספינה אמריקאית ששהתה באזור.

הנשיא האמריקאי קליבלנד רתח מזעם ואילו הקאנצלר הגרמני, אוטו פון ביסמרק הציע שוב להתכנס ולדון במצב, הפעם בברלין. יחסי המדינות החלו להתדרדר, הציבור בשתי המדינות התלהט ורבים חששו כי מלחמה בין גרמניה לארה"ב הייתה בלתי נמנעת.

גרמניה לא חדלה ממעשיה ואיימה כי היא עומדת לכבוש את האי ואילו הקונגרס האמריקאי הצביע פה אחד כי "על ארה"ב להגן על נכסיה בסמואה" והורה לשלוח 3 ספינות קרב אל האי. ספינה בריטית אחת צפתה במתרחש במרחק מסוים. האמריקאים והגרמנים כססו ציפורניים, ובאותו זמן הכינו את ספינות הקרב שלהן למלחמה.SMS_Adler_1889_2

הכנס בין שלוש המעצמות היה אמור להתקיים באפריל 1889 אך ב-15 במרץ 1889 הלך והתקרב לסמואה ציקלון אדיר. תושבי המקום כמו גם הימאים המנוסים הבינו כי סופה אדירה עומדת להגיע ועליהם לשוט ללב ים בכדי לשרוד אותה. אך ספינות המלחמה לא זזו. אף אחד מהצדדים לא רצה להראות פחדן והם ציוו גם על ספינות הסוחר של מדינותיהם לא לזוז מהמפרץ. הייתה זו טעות איומה.

הציקלון שהיכה את סמואה ביום שלמחרת היה אדיר עם רוחות במהירות של 160 קמ"ש. הציקלון היכה וטלטל את כל הספינות שהיו במפרץ בסמואה, וזרק אותן כאילו היו קופסאות גפרורים. חלק מהספינות נזרקו לחוף, נמשכו שוב לים ושוב הוטלו לחוף בעוצמה רבה.

במהלך הסופה סיכנו את עצמם סמואים רבים כשחשו לעזרת המלחים. סיפורי הגבורה שלהם סופרו על ידי האמריקאים והגרמנים (שקודם לכן הפגיזו את הסמואים). לאחר שהמלחים הובאו לעיר הם הופרדו מחשש שיפרצו ביניהם תגרות אלימות.

 

מששככה הסערה התברר כי הציקלון פירק לגזרים את אניות המלחמה האמריקאיות והגרמניות. 4 ספינות אבדו ואילו ספינה אחת בכל צד נזרקה לחוף והזדקקה לתיקון ממושך. קרוב ל-150 מלחים גרמנים ואמריקאים טבעו באירוע.

SMS_Adler_1889_1 (1)

 

הספינה הבריטית ששהתה הרחק מהאי, ניצלה בעור שיניה.trenton

בכך נמנעה מלחמה שהייתה יכולה להצית מלחמת עולם של ממש, אך השנאה בין הגרמנים והאמריקאים רק החלה ללבלב. הבריטים שהיו עסוקים עד מעל הראש במקומות אחרים ויתרו על האיים וקיבלו בתמורה את איי סולומון.

לאחר האירוע שרטטו האמריקאים והגרמנים קו במים וחילקו את האיים ביניהם לאיי סמואה הגרמניים והאמריקאים. סמואה האמריקאית עדיין קיימת ואילו סמואה הגרמנית נכבשה ע"י ניו-זילנד במלחמת העולם הראשונה והפכה למדינה עצמאית בשנת 1962.

דרך אגב ציקלון, טייפון והוריקן הם סערות טרופיות ענקיות שנוצרות מעל לאוקיינוסים וההבדל ביניהן הוא מיקומם בלבד. אלו שמגיעים ליפן נקראות "טייפון", אלו שמגיעות לדרום מזרח אסיה, הודו ואוסטרליה נקראות "ציקלון" ואלו הנוצרות מעל לאוקיינוס האטלנטי ומגיעות לחופי ארה"ב נקראות "הוריקן".

 


המהפכה מעבר לפינה – הרצאה על מה שמחכה לנו ולילדינו בעתיד הקרוב והקצת יותר רחוק. לפרטים: yuval@historia.co.il


 

מקורות

 

 

תפריט נגישות