היסטוריה עם יובל מלחי

"הוצאתה להורג" של ברכה פולד

ברברה פולד נולדה בגרמניה בשנת 1926. אביה היה חייל מצטיין במלחמת העולם הראשונה וקרא לה על שמה של Brach_foldברברה, הקדושה המגינה של חיל התותחנים. משעלו הנאצים לשלטון, לא יכול היה לסבול אביה את היחס המשפיל ליהודים, ולאחר ליל הבדולח, התאבד.

בשנת 1941 עלתה ברברה בת ה-16 לארץ יחד עם אימה. היא שינתה את שמה לברכה והחלה ללמוד בבית הספר "בלפור" בתל-אביב. היא אהבה במיוחד ספרות ומוסיקה. כמו רבים מחבריה לכיתה שימשה ברכה כקשרית ב"הגנה" ולאחר סיום לימודיה בקיץ 1944 הצטרפה לפלמ"ח. היא הייתה חניכה מצטיינת, עברה קורס מ"כים והחלה להיות פעילה במבצעי העפלה "בלתי חוקיים".

ב-24 במרץ 1946 נערך מבצע גדול להורדת מעפילים בתל אביב וברכה פולד בת ה-19 פיקדה על חוליה שהסתתרה ברחוב מרמורק. תפקידה היה לעכב את הבריטים מלרדת לים. משוריין שהגיע לאזור, זיהה את החוליה החמושה ופתח לעברה באש. משהגיע משוריין נוסף, לקחה ברכה את תת המקלע, השעינה את גבה על קיר המרפסת והחלה לירות על עבר צריח השריונית. הבריטים השיבו אש וברכה פולד, מפקדת m.0.2503.140.2.9הכוח, נפלה מדממת ארצה תוך כדי שהיא לוחשת "טוב למות מללכת לבית לחם (בית סוהר)."

ברכה נפצעה באורח אנוש, אך למרות חומרת פציעתה היא נלקחה קודם לחקירה ע"י הבריטים ורק לאחר מכן הובאה לבית החולים שם נפטרה מפצעיה. רבים ראו במותה סוג של הוצאה להורג של הבריטים, שנתנו לה לדמם למוות במקום להושיט לה עזרה רפואית.

הבריטים ניסו להשתיק את הסיפור וציוו לקבור אותה מהר ככל האפשר. הם לא אפשרו לחברה קדישא אפילו לומר "אל
מלא רחמים" לזכרה, אך הידיעה על מותה הוציאה את תל אביב לרחובות. עשרות אלפי אנשים הגיעו להלווייתה שהפכה להפגנה עצומה כנגד הבריטים, שמנעו את עלייתם ארצה של ניצולי שואה ופליטי צפון אפריקה. במלאת 30 יום למותה עלו שוב אלפים לקברה ובסיום הטקס שרו המשתתפים בקול אדיר את שירת "התקווה".

ברכה פולד הפכה לסמל של היישוב, עולה חדשה בת 19 שפיקדה על חוליה בפלמ"ח, שבאה לעזרת המעפילים, שנלחמה עד טיפת הדם האחרונה ונתנה ליישוב היהודי הצעיר את חייה.

 

ברכה הצופה

 

 

ברכה פולד נהרגה ביריות

 

Bracha_Fuld_grave

תפריט נגישות