היסטוריה עם יובל מלחי

פרק 329: "ביהודים שלנו אף אחד לא יגע" – פרופ' מיכאל בר זוהר על הצלת יהודי בולגריה בשואה

כשנפגשתי עם פרופ' מיכאל בר זוהר, הרגשתי כאילו אני מדבר עם ההיסטוריה בעצמה.

הוא סיפר לי על 3 העצות שקיבל משמעון פרס, איך הפך להיות הביוגרף של בן גוריון ועוד.

בחלק הראשון של השיחה, פרופ' בר זוהר מספר את סיפור הצלתם של יהודי בולגריה בשואה וחוויותיו האישיות מאותה תקופה. הוא כתב עליהם בספרו 'הרכבות יצאו ריקות'.

בחלק השני שיהיה פרק נפרד, יספר פרופ' מיכאל בר זוהר כיצד התלוצצות שלו גרמה לו להפוך להיות הביוגרף של בן גוריון. אחרי שהוא עבר את פולה כמובן…

תודה לנתן פוזניאק שהשתתף בהקלטת הראיון.

היסטוריה במיטבה.

האזנה מהנה!

 

 

פרופסור מיכאל בר זוהר ויובל מלחי

ספרו של פרופ' מיכאל בר זוהר

 

המוזיקה בפרק היא של היוצר המוכשר TeknoAxe. בקרו באתר שלו – www.teknoaxe.com

ערוץ היוטיוב של טכנואקס – https://www.youtube.com/user/teknoaxe

7 תגובות

  1. ב-1996 חנכה הקרן הקיימת את יער בולגריה ובו הוצבה אנדרטה לזכרו של המלך בוריס ורעייתו. הנושא עורר זעם בקרב משפחות יוצאי תראקיה ומקדוניה והעיר פירוט, שם גורשו היהודים לטרבלניקה על ידי חיילים ושוטרים בולגרים בצו שאישר בוריס השלישי והוא ידע על מה בדיוק חתם.

    הוקמה ועדה ציבורית בראשות השופט בייסקי שהורתה להסיר ולנתץ את האנדרטה ובמקומה הוקמה אנדרטה לזכר 11,343 המגורשים ולכבוד העם הבולגרי. סטפן סופיאנסקי שהיה באותה העת ראש עיריית סופיה הורה להקים רפליקה של האנדרטה שנותצה והציב אותה בסופיה. הצילום בפוסט הוא צילום הרפליקה.

    יש אפשרות לספר את סיפור הצלת יהודי בולגריה "הישנה" מבלי לנעוץ פגיון בלבבות משפחות הנספים מתראקיה, מקדוניה ופירוט?

    1. חשוב מאד לזכור שאמנם יהןדח בולגריה ניצלו, אך ממשלת בולגריה הפקירה ומסרה את יהודי יוון שהיו בשליטתה – אזור תראקיה ומקדוניה. ככה שלא מדובר בצדיקים גדולים…

  2. אחדד את תגובתי הקודמת:

    הצלתם של יהודי בולגריה ע"י המלך, האופוזיציה והכנסייה לא נבעה מאהבת יהודים או ממוסר, הרי הם הצילו אך ורק את היהודים אזרחי בולגריה! מיהודי תראקיה ומקדוניה נותרו עשרות בודדות, ואותם הם לא פעלו להציל. כך שצריך לקחת בערבון מוגבל ומסוייג את היחס החם כלפיהם.

  3. הכחשה של השואה ותפקידה של בולגריה בפתרון הסופי וברצח עם לא רק של יהודים. די לסיפורי המעשיות על מלך רחום שהתנדב למסור חצי מיהודי ממלכתו בשלב ראשון. ציטוט שאיש לא שמע אותו.

  4. המיתוס על השלטון הבולגרי כלפי היהודים אינו מדויק וחשוב להבהיר זאת האמת שונה מאד.
    מתוך ויקיפדיה על מקדוניה "השלטון הבולגרי רדף את היהודים: ערב מלחמת העולם השנייה היו במקדוניה כ-7,800 יהודים מהם כ-3,800 בסקופיה, 3,300 בביטולה וכ-550 בשטיפ. במהלך המלחמה סופחה מקדוניה כמחוז של בולגריה. השלטון הבולגרי רדף את היהודים באזורים שסופחו לבולגריה משכנותיה". חפשו בויקיפדיה ותגלו את האמת על המיתוס.

  5. יובל שלום,
    כששלחתי לאבי, יליד בולגריה בן 87, את הלינק לפרק הוא סרב לשמוע אותו. הוא אמר שהוא לא מעוניין להתרגז ולהתעצבן אל נוכח עיוות בהצגת ההיסטוריה שעושה פרופ' בן זוהר. אין לי ספק כי כיום הוא מאמין בדבריו, אבל הוא גורם עוול חמור ליהדות בולגריה, שלא לומר על קלות הדעת בה הוא מתייחס להשמדת יהדות טרקיה ומקדוניה.
    שמעתי את הפרק, וחמת זעם בערה בי גם גן לנוכח הצגת החיים הטובים שהיו מנת חלקם של יהודי בולגריה, הטלאי הצהוב, שהוא למעשה רק דש בד קטנטן, החיים הטובים לכאורה במחנות העבודה וכד'

    אינני מרגיש צורך "להוכיח" כי גם יהדות בולגריה סבלה קשות בזמן המלחמה, ואחריה- אימי לא יכלה שנים לעבור אפילו בגרמניה מאחר וכילדה בבולגריה נזכרה בקלגסים הנצים צועדים ברחובות עם כלבים מאיימים, ולא פחות מהם אנטישמים בולגרים שרק התנדבו להתעלל ביהודים.
    מצטט קטע קטנטן מיומנו של סבי בנימין רפאלוב ששהה במחנות:
    "מפקד הקבוצה של החיילים והקצינים היהודים היה בולגרי,גוי בשם מינב Minev. מפקד זה היה אנטישמי קיצוני, מתנהג בגסות, קשה אופי עם דרישות בלתי ניתנות לביצוע. הקללות מפיו, המכות עם השוט שתמיד החזיק בידו והבעיטות במגפיים המצוחצחות, היו מנת חלקם של חיילי העבודה היהודים."

    מקומם מאד גם נושא ההתיחסות לנושא "יהדותם" של הבולגרים ועוד נושאים רבים נוספים
    אני סבור שעליך לאזן את הפרק או לפחות להוציא התייחסות כלשהיא לנושא כי דברין של פרופ' בן זוהר פוגעים, מקוממים, ומעוותים את המציאות שהייתה בבולגריה בזמן מלע"II
    תודה
    רם
    054-2264355

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תפריט נגישות