היסטוריה עם יובל מלחי

פרק 206: מהפכה לא של שמחה – ולדימיר איליץ' לנין – היסטוריה לילדים

אחד המהפכנים המפורסמים ביותר בהיסטוריה נקרא בכינוי 'לנין'. עוד מילדות חש לנין כי שלטון הצאר הרוסי אינו דואג לעמו. הוא החל לנאום בעד שיטת ממשל אחרת לגמרי, וחיכה לרגע המתאים כדי להחליף את הצאר. עד מהרה ההזדמנות שלו הגיעה.

פרק נוסף בסדרה היסטוריה לילדים של 'כאן – תאגיד השידור הישראלי'. ניתן להאזין לפרקים באתר התכנית – 'כאן פודקאסטים – היסטוריה לילדים'.

אהבתם את הפרק? רוצים שנקליט פרקים נוספים של היסטוריה לילדים? אל תשכחו לדרג אותנו ב-itunes ולעזור לנו להמשיך לפעול.

תודה!

  • כתיבה – תומר שלוש

  • עריכה לשידור וקריינות – יובל מלחי

  • עריכת לשון – סמדר כהן

  • הקלטה ועריכת סאונד – אלעד זוהר

  • הפקה – איל שינדלר ורני שחר

 

 

 

 

13 תגובות

  1. תגידו לי, מישהו החליק שם על השכל?
    יש עוד רוצחי המונים שאתם רוצים לשבח? מה לגבי איזה פרק על פול פוט ואיך הוא שיפר את חקלאות קולומביה? או איך פוארון איחד את ארגנטינה?

  2. מהפכה של שמחה? מהפרקי פרופוגנדה המוצלחים יותר שלך! ממש חגיגה לאוזניים. במיוחד שמח שהפרק מכוון לילדים על מנת שיספגו את דמותו ההירואית ללא קמצוץ של ביקורת חס וחלילה.

  3. האזנתי לפרק כולו כדי לוודא שאני לא מזדעזע לחינם… ומה אגיד? אין מילים.

    שטיפת מוח כמיטב המסורת של שלטון האימים שהנהיגו לנין וממשיכי דרכו – אוי להורים שיאפשרו לילדים שלהם להאזין לפרק הזה בלי השלמה חשובה על הגולאגים, ההולודומור, התורים ללחם, הק.ג.ב, הטיהורים וכו'…

    עצוב לראות לאן הדרדר הפודקאסט הזה שעכשיו מציג בעמוד הראשי מניפסט הערצה למנהיג שאחראי לרצח של מליונים רבים ומתחתיו הפנייה לפרק שמבקר את השיטה ההפוכה שהביאה רווחה כלכלית עצומה לכל מי שהתנסה בה.

    אוסף מרשים של אנשים, חלקם בעלי תואר דר' מכובד, לא פחות ולא יותר, שמקיימים את נבואתו של אורוול באמצעות שיחדש מודל 2017 כשהם משתמשים במושגים שהם לא מבינים כדי למכור שקרים לילדים קטנים – ומה שחמור בכל זה שזה על חשבון הציבור במסגרת השידור הציבורי!

    גם גזלנים וגם שקרנים והכל על חשבוננו.

  4. הפרק מסתיים במילים האלה:

    לֶחזון המהפֶּכני של לנין נלוָוה גם מחיר כבד. בִּזְמן מלחמת האזרחים הרוסית – מלחמת הצבא האדום בצבא הלבן – לנין ביסס את כוחו בְּאמצעים אלימים, תוך שלילת זכויות של אזרחים שהתנגדו לו. הוא ביטל את כל המפלָגות, למעט המפלגה הקומוניסטית, וּבֿיטל את חופש ההתאגדות וְאת חופש ההפגנה. הוא גם אסר עיתונאים, וסגר את כל מערְכות העיתונים, למעט עיתון המפלָגה הקומוניסטית.

    לנין חשש מאוד מִתומכי הצאר וְתמך בְּמאסר וּבְהוצאה לְהורג של כל מי שתמך בצאר והתנגד לשלטון הֶחדש. לנין הורה להוציא לְהורג גם את הצאר עצמו, כדי שהשלטון הישן לעולם לא יוּכל עוד לשוב אל כנו. השיטה הזאת של העלמת השלטון הישן נקראה הטרור הָאדום.

    בעקבותיה, נחשב השלטון הקומוניסטי בִּשְנותיו של לנין לגרוע מִשלטונו של הצאר בעיני רבים.

    שנים אחדות לְאחר שהחלה המהפכה הלך לנין לְעולמו, וְיורשיו פנו לִדְרכים אחרות להגשמת האידֵאלים והכוונות שלו. ממשיכי דרכו הֵרֵעו את מצב זכויות האדם בִּבְֿרית המועַצות, אסרו וְהוציאו לְהורג מיליוני אנשים וְאַחַזו בַּשלטון בְּכֿוח במשך שנים רבות.

    יובל

    1. די נו, לא כולנו בני 10.

      2 דקות בסיום, אחרי 20 דקות של שירת הלל להפיכות בכלל וקומוניזם בפרט?

      איפה החלק שבו אתה מספר לילדינו הרכים שאין שום דבר יפה ברעיונות שלו ושבכל מקום בו הם נוסו זה הסתיים ברעב המוני במקרה הטוב וברצח עם במקרה הרע?

      לסיכום: פראבדה זה כאן. (בהרצה)

      את הביקורת על השימוש המוטעה במושג "קפיטליזם" (אפשר לפתוח מילון לפני שמעלים פרק על מושג שלא מכירים) לרשום בעמוד של הפרק כדי לקבל תגובה?

    2. ושלא יהיה ספק:

      אין לי שום בעיה שתעלה בפודקאסט שלך מה שאתה רוצה, עד היום זו הייתה בחירה אישית שלי האם להאזין והאם לתרום ו/או לקנות את הספר למשל (בדוק: קניתי).

      אבל עכשיו שהמימון שלי הוא כפוי יש לי בעיה עם התכנים.

  5. וואו דורון אתה ממש כועס. למה אתה לוקח את זה כל כך אישית? זה סיפור על אדם שניסה לעשות משהו טוב לאנושות ובסוף כפי שכתוב בפרק, שלטונו היה גרוע מזה של הצאר במובנים רבים. אני לא מתכוון לנסות לשכנע אותך אבל הנה מה שכתב מישהו באחת מקבוצות ההיסטוריה בפייסבוק, חובבי היסטוריה VIP, בתגובה לניגוח דומה לשלך:

    יכול להיות שאתה שופט את האיש בראיה עכשווית?

    הבן אדם מהפכן ועשה מה שמהפכנים עושים – יוצאים נגד שיטה שקיימת שנים (דורות במקרה הזה) ועושים זאת באלימות, מכיוון שהצאר, משפחתו וכל אלו שיוצאים נשכרים מהשיטה הישנה לא התכוונו פשוט לוותר על כוחם ומעמדם.

    הציג רעיונות וחזון אוטופי שקסמו להמון אנשים שהיו מאוד מדוכאים באותה תקופה ועמדו בסוף "שרשרת המזון" ברוסיה הצארית.

    ומבחינה נקודה יהודית – נתן להם הזדמנות ראשונה אמיתית להשתלב בחברה הרוסית ולקחת חלק בכל מקום במדינה מעיבוד קרקע דרך שילוב במערכת החינוך והתרבות ועד עמידה בראש הצבא ובראש המדינה בזמנו של לנין, בלי שיצטרכו לפחד יותר מאיזה קוזאק ששתה יותר מידי ונשלח ע"י הצאר לעשות פוגרום כל פעם שלצאר יש בעיות.

    יובל

    1. "סיפור על אדם שניסה לעשות טוב"…. נראה לי שכאן בדיוק נפלת

      זו גם כנראה הסיבה לשיר ההלל שאתה שר.
      איכשהו פיקששת כנראה כמה קטעים מהיסטוריה של לנין ולא מעט התבטאויות לגבי "אותו טוב"

      היה זה לנין שטבע את הביטוי "אידיוטים שימושיים"
      והיה זה לנין שכמה וכמה פעמים כתב והתבטא על הצורך לקבל החלטות במקום ההמונים (הפרולטריון) ועל הצורך החשוב למנוע מהם את היכולת להכריע על גורלם שכן הם אווילים ורפי שכל מדי.

      לנין רצה לעשות טוב בערך כמו שדיקטטורים אחרים רצו לעשות טוב.
      את אותם "כוונות טובות" היו גם למוסליני או לפרנקו וגם לאיש עם השפם שאת שמו לא נזכיר מפאת חוק גודווין.
      כוונות לעשות טוב לעולם יש גם לדעא"ש
      למי אין?

  6. יובל עם כל הכבוד לרעיון ולאתר אנא תעביר את הכבוד לקריין למישהו עם קול יותר רדיופוני ועם נסיון יותר מקצועי משלך. מצטער הקריינות שלך לא מרשימה בלשון המעטה.

    1. כמו שקל לראות מכך שזה פרק 206 בפודקאסט, ליובל יש ניסיון רב בקריינות ובהגשת פודקאסטים. מוזר שאתה מבקר אותו על חוסר ניסיון.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תפריט נגישות