היסטוריה עם יובל מלחי

פרק 171: הגיבור היהודי של המרד הפולני

תנועות נוער נהגו לעלות לקברו ולערוך לידו טקסים. לקבר של בֶּרֶק. אתם יודעים, ברק יוסילביץ', המג"ד היהודי הראשון בעת המודרנית. מה זאת אומרת לא מכירים? הפולנים מעריצים אותו עד היום.  עדיין לא מצלצל? בסדר, אז באתם למקום הנכון.

עדי שרצר ואנוכי בתכנית מיוחדת על גיבור פולני, שהלך לאיבוד בין דפי ההיסטוריה.

בפרק תשמעו על מרד חסינאי וחנילאי בבבל, לוחמים יהודים בין בר כוכבא לגדוד נהגי הפרדות, קצת על ההיסטוריה של פולין, מרד בפולין, חששות ביישוב היהודי באיזה צד לתמוך, סיפורו של הגדוד היהודי שהשתתף במרד הפולני והגיבור הפולני היהודי הנשכח, ברק יוסילביץ'.

תודה ענקית לעדי שרצר שמביא בפניכם את הסיפור ולסופהסאונד סטודיו שם הקלטנו את הפרק

האזנה מהנה!

music

Rites – Kevin Macleod

Tenebrous Brothers Carnival – Act Three –  – Kevin Macleod

Tenebrous Brothers Carnival – Prelude  – Kevin Macleod

Home Base Groove – Kevin Macleod

Rising – Kevin Macleod

Dreamlike – Kevin Macleod

Netherworld Shanty – Kevin Macleod

Revival – Kevin Macleod

 

לינק לדף הבית של סופה סאונד – http://www.sofasoundmusic.com/#/

 


מותו של ברק יוסילביץ': "ברק יוסלביץ' 1765 – 1809
 קברו של ברק יוסילביץ': "ברק יוסלביץ' 1765 – 1809 קבור כאן". על אבן נוספת, הנמצאת בסמוך לקבר נכתב "כאן הוא שוכב ללא שעשועים וללא משקה. רק דם מציין את תהילתו".

 

 

 

5 תגובות

  1. מי שגדל בבית פולני יודע להגיד קושצ'ושקו. ומי שלא לא.
    אמא שלי נולדה ברח' תדאוש קושצ'ושקו 13 בקאליש.

  2. רציתי לספר סיפור קצר ומרגש בנוגע לברק יוסלביץ, כמו גם להוסיף על השאלה ששאל יובל בפרק בנוגע למרכזיותו של ברק בקרב היהודים. אז סבי, ניצול שואה מהעיר בנדין שנמצאת ליד קראקוב במחוז זגלמביה. סבי נפטר כשהייתי בגיל 4 והוא מעולם לא סיפר כלום לאף אחד. סבתי לעומת זאת חיה עד שיבה טובה וגם סיפרה לי את קורות חייה וכיצד שרדה בווארשה. לאחר שירותי הצבאי החלטתי לקחת אותה לטיול שורשים אישי (לבסוף התלוו אלי אבי, אחי ודודתי) לקחנו מדריך תיירים מקומי לא יהודי שליווה אותנו לאורך כל הטיול. כשהגענו לבנדין ראינו עיר רפאים של ממש, עוני, לכלוך מסכנות ועוד. לא ידענו היכן סבי התגורר ולכן לא חיפשנו את ביתו. המדריך לקח אותנו בגאווה לרחוב מסוים וסיפר לנו על גיבור מלחמה יהודי פולני שעל שמו הרחוב. היה זה ברק יוסלביץ כמובן . הצטלמנו רנדומלית ליד בית שכתובתו הייתה "ברק יוסלביץ 10". והמשכנו בדרכנו . לאחר כמה ימים הגענו לווארשה שם מצאנו את ביתה של סבתי והיה מרגש ממש. באחד הימים הלכנו למוזיאון היהודי . בו יש רישומים של מגורי יהודים ברחבי פולין. מצאנו את מקום מגוריו של סבי. הוא היה גר ב"ברק יוסלביץ 10". עשיתי בירור קצר על העיר בנדין ומסתבר שהיא הייתה אותי בעיר הכי יהודית בפולין. בעיר גרו בתקופות מסוימות 65٪ יהודים והיא הייתה משגשגת ופורחת כנראה. לענייננו – בעיר "יהודית" כלכך יש רחוב על שמו של יוסלביץ אומר שהיהדות (לפחות המקומית) כן הייתה גאה בברק יוסלביץ כגיבור לאומי ויהודי? מי יודע . תודה שהקשבתם

  3. אחלה פרק יובל,
    ממש מעניין ומרתק!!!
    אני מבין שמושג -הכרת הטוב- לא מוכר בשלטון הפולני-כי קראתי שלאחר טבח/נפילת פראגה-הפולנים קידמו את פני הרוסים עם עצומה לגרש את היהודים מן העיר. וזה לאחר שהיהודים נילחמו שכם אחד עם הפולנים מול הרוסים!

    1. תודה שלומי. ממתין לפנינים הבאים של עדי. הפולנים, כן, סיפור מורכב. יש ביניהם המון טובים אבל הרעים תמיד צועקים יותר חזק.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תפריט נגישות