היסטוריה עם יובל מלחי

פרק 141: הונאות רדיו סובייטיות במלחמ"הע ה-2 שהפילו את הגרמנים בפח

4bfd6696bd6381a17313badfc965a117

במהלך מלחמת העולם השנייה, ניסו הגרמנים בראשות היטלר לכבוש את ברית המועצות ומשאביה. עד מהרה התברר לצבא האדום שהגרמנים מאזינים לקשר שלהם ויודעים עליהם הכל. הצבא האדום היה אובד עצות. האם לא יוכל לעשות שימוש במערכות הקשר שלו יותר? לפתע עלה במוחם של מפקדי הצבא רעיון. רעיון אדיר. השאלה הייתה האם יוכלו לממשו, או שהגרמנים, יעלו גם עליו?

פרק על סטלין, היטלר, צ'רצ'יל, מרגלים, מערכות קשר, הכיבוש הגרמני של מערב אירופה, החזית המזרחית בין גרמניה לברית המועצות ועוד.

אני מקווה שהפרק הזה יהיה הסנונית בסדרה על מלחמת העולם השנייה. בשביל שזה יקרה, אני מבקש שתשתפו את הפרק הזה עם כמה שיותר אנשים. אנחנו לא נירתע ולא נאכזב. אנחנו נמשיך עד הסוף. שתפו אותו בצרפת, שתפו אותו בים ובאוקיינוס, שתפו אותו בבטחה גוברת ובכוח גובר באוויר… שתפו אותו בחופים, שתפו אותו בנקודות הנחיתה, שתפו אותו בשדות וברחובות, שתפו אותו בגבעות. לעולם לא ניכנע.

[

מוזיקה

  • Sveta and Alex Mendelev – White Horse – Белый конь
  • Evening Melodrama – Teknoaxe
  • The Ranks of General Nymm – Teknoaxe
  • Panzerlied – German Panzer Song – Battle of the Bulge
  • Lost Frontier – Kevin Macleod
  • Waypoint A Remastered- Teknoaxe
  • Charlie and his Orchestra – Big Bad Wolf
  • Distant Transmissions – Teknoaxe
  • The Solemn Fields – Teknoaxe
  • Exciting Trailer – Kevin Macleod
  • שתמיד תהיה שמש – Пусть всегда будет солнце

 

מקורות

  • אנטוני ביוור – מלחמת העולם השנייה
  • אנטוני ביוור – סטלינגרד
  • הונאה במזרח, אברהם זיו-טל, מערכות 455, יוני 2014
  • המסקירובקה של מקס ומוריץ – אברהם זיו-טל
  • British Intelligence in the Second World War: Volume 4,  F. H. Hinsley, C. A. G. Simkin, 1990
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_military_deception
  • Engineering and Technology Magazine, Vol 9, issue 6, 16 June 2014, WW1: First World War communications and the 'Tele-net of Things', Paul Gannon 16 June 2014
  • The Soviet Partisan Movement, 1941-1944: A Critical Historiographical Analysis, Leonid D. Grenkevich, David M. Glant, 1999




5514079379_8014db442a_b

מכונת האניגמה
משמאל – מכונת האניגמה

soviet

 

torn_fu_field4

 

ADN-ZB/Archiv/ II. Weltkrieg 1939-45 Die Stalingrader Schlacht begann im Juli 1942. In erbitterten, beiderseits verlustreichen Kämpfen wehrte die Rote Armee das weitere Vordringen der faschistischen Truppen ab. Während der sowjetischen Gegenoffensive im November 1942 wurden über 300 000 Mann eingeschlossen. Die Reste dieser Verbände, etwa 91 000 Mann, kapitulierten am 31.3. und 2.2.1943 Rotarmisten bekämpfen vom Dach eines Hauses in Stalingrad den Gegner, Januar 1943

19 תגובות

  1. הערה לזמן 15:50 בהקלטה.
    בתאריך 15/09/1940 היה הקרב המכריע בין חיל האוויר הבריטי לחיל האוויר הגרמני.
    לאחר קרב זה היטלר הבין שלא יוכל לנצח את חיל האוויר הבריטי ואז הוא החליט לפנות לחזית הרוסית.

  2. הי אילן,

    תודה.

    הפלישה לבריטניה נקראה מבצע אריה ים, סי ליון באנגלית וזי-לובה בגרמנית.

    ב-7 בספטמבר שלחו הגרמנים כאלף מפציצים וב-15 עוד מתקפה עצומה. הרדארים הבריטיים קלטו את המטוסים הקרבים והספיקו להזניק 23 טייסות קרב. בכל אותו יום התרחשו קרבות אוויר כאשר לגרמנים מופלים עשרות מטוסים. בסוף אותו יום כבר לא היו להם מספיק מטוסים בכדי לחסל את חיל האוויר הבריטי. הם איבדו 2000 מטוסים בחודשיים מול הבריטים שאיבדו פחות מחצי וידעו לייצר פי שניים מטוסים מהגרמנים בחודש.

    בלי עליונות ימית ואווירית, הורה היטלר ב-19 בספטמבר (לפי ביוור בספרו החדש) לדחות את המבצע.

    לדברי ביוור מקובל לציין את סיום הקרב על בריטניה בסוף אוקטובר כשחיל האוויר הגרמני החל להתמקד בהפצצות לילה על מטרות אזרחיות בלונדון.

    יובל

    1. לפני הקרב האווירי הגדול שלחו הגרמנים מספר גלים לא מבוטל .האנגלים בעזרת הרדר ידעו את כוון המטוסים הגרמנים .צרצל נתן הוראה חכמה להמנע מפעולה שתידע את הגרמנים על המכשיר החדש שלגרמנים לא היה.צרציל חיכה ליום פקודה וכהגיע הלהק הגדול של המפציצים הגרמנים.חיכו להם האנגלים.וזה מה שגרם להיטלר לבטל את הפלישה לאנגליה.וכשצרציל אמר מעולם לא היו כו רבים חייבים חוב גדול כל כך לכו מעטים התכוון המליונים שהיו אמורים למות באנגליה במקרה של פלישה

  3. יובל היקר,
    תבורך על הפרק עוצר הנשימה. למדתי ממך כל כך הרבה במהלך ההגהה והשיחות, כמו גם מהיידע המקיף והאיכותי שאתה מגיש לנו, השומעים.
    יישר כח על הדרך, על החזון.
    בהערכה רבה
    עמית

  4. היי יובל, תוכנית מרתקת ומעניינת.
    הייתי מעוניין, אם לא אכפת לך, להוסיף ולתקן (לדעתי) כמה פרטים:
    אני מבסס את מה שאני כותב על ספריו של הפרופסור (והקולונל בדימוס) דייויד גלנץ, המוגדר רב סמכא בנוגע לצבא האדום במלחמת העולם השנייה.
    בזמן שהצבא האדום הכין עצמו למתקפת הכיתור בסטלינגרד (מבצע "אוראנוס") הוא הפעיל מבצע נוסף באזור מוסקבה ושמו "מארס". המבצע כוון נגד הקו הגרמני מדרום מערב למוסקבה באזור רז'ב. המבצע הזה היה כישלון נורא ועלה בחיי עשרות אלפי חיילים. לא ברור אם זה היה מבצע הסחה או כישלון בהתקפה אבל הסובייטים ממש הסתירו אותו בהיסטוריה הרשמית שלו עד שהארכיונים שלהם נפתחו וחוקרים פשוט גילו אותו בתוך התיקים!
    על קרב קורסק נוצרו מיתוסים רבים והידוע מכולם היה קרב השריון הענקי ב 12 ביולי 1943. הסובייטים תיארו קרב שריון אדיר בו מאות טנקים סובייטים שעטו אל תוך כוח גרמני ענקי בן כ 1000 טנקים וניהלו מולו קרב אכזרי בטווחים של מטרים ספורים. אבל האמת שונה: הגרמנים נכנסו לקרב כולו (היו שתי חזיתות להתקפה על בליטת קורסק – מצפון ומדרום) וכולן ביחד היו הרבה פחות מאלף טנקים ויותר קרוב ל 500 או 600 טנקים סה"כ. הקרב ב 12 ביולי היה התקפה והתקפת נגד וחוזר חלילה של כוחות בגודל של 100-200 טנקים משני הצדדים, ללא הכרעה. המיוחד בקרב קורסק היה שהסובייטים הבחינו בהכנות לפתיחת הקרב (צורת הבליטה "הזמינה" התקפה עליו) והכינו עצמם להגנה גמישה – ויתור על שטח תמורת זמן והקזת דם היריב והכנה יסודית למתקפת נגד גדולה. הסובייטים הפעילו שתי התקפות כאלו ביולי נגד הבליטה הגרמנית, החופפת לקורסק, בליטת אורל, וכבשו אותה עד סוף יולי (מבצע קוטוזוב) ובמצע דרומי – רומיינצוב שמו לשחרור חרקוב.
    כיום ובתקופת בריה"מ המסקירובקה נלמדת כאומנות (!) במטה הכללי הרוסי ולפי פרשנים שונים הופעלה בצורה מתוחכמת מאוד בהשתלטות על קרים בשנה שעברה.

  5. רצוי להוסיף רשימת קריאה למי שמוצא עניין בנושא. האזנתי ואני סקרן לדעת יותר על הנושא – מה השם של שתי הרשתות – כתוב באנגלית אנסה לחפש בגוגול

    1. תודה שהפנית את תשומת ליבי, באמת שכחתי להוסיף את רשימת המקורות. תוכל למצוא אותם בדף הפרק.

      תודה דני.

  6. פרק מרתק! כל הכבוד יובל, אני כבר ממש תשתוקק לסדרה המלא על מלחה"ע ה-2.
    הלוואי שיימצא מימון, אוליכדאי לפתוח קרן של מימון המונים לטובת זה.
    שוב תודה על פרק מדהים

  7. נהניתי מאוד מהאפיזודה הנוכחית.

    אני מבין את יעילותה של המסקירובסקה אבל לא ברור לי למה חיילות אחרים לא מאמצים את זה בתורת הלחימה כולה. הטעיית האויב בכל מחיר צריך להיות חלק אינטגרלי בתכנון הקרב.

  8. פרק מעניין מרתק ומשאיר חשק עז לעוד פרקים על מלחמת העולם השנייה!

    כל הכבוד יובל!!!

    כמדומני שנעשתה עוד הסחה ע"י הבריטים במבצע שנקרא-קציצה-שבו הבריטים הטעו את הגרמנים במיקום הפלישה הגדולה על אדמת צרפת 1944

    1. מבצע קציצה היה מבצע שבו הושלכה לאוקיינוס האטלנטי גופה של לכאורה קצין בריטי שנהרג בהתרסקות מטוס. הגופה הושלכה בסמוך לעיר קאדיס בספרד ונועדה להטעות ולהסתיר את ההתקפה של בעלות הברית על סיציליה. המסמכים שנמצאו על הקצין לימדו את הגרמנים שהפלישה של בעלות הברית צריכה להתרחש ביון ולא בסיציליה. היטלר סירב להפנות כוחות מיון לאיטליה וההסחה של מבצע קציצה עלתה יפה. ישנו ספר בשם "מבצע קציצה" איני זוכר את שם המחבר או את ההוצאה לאור.

  9. יש לציין כי לרוסים נסיון ביצירת מציאות מדומה. ראו ערך "כפרי פוטיומקין"
    ואולי זו הזדמנות להוסיף שידור אודות המלכה יקטרינה הגדולה

  10. פרק מדהים, פנטסטי ונהדר!
    החלק הכי אהוב עלי בהסטוריה הוא מלחמת העולם השנייה, קראתי, צפיתי ולמדתי אינספור פרטים עליה, וחשבתי שאני כבר יודע כמעט הכל, אבל מהפרק הזה הבנתי עד כמה אני לא יודע כלום, ובטח יש עוד רשימה של אנשים פרטיים שכל אחד מהם עשה מעשה ששינה אפילו בצורה קטנה יחסית את פני המלחמה.
    תודה רבה לך ולצוות על פרק שבאמת תענוג היה לשמוע.

  11. שלום יובל
    מדוע בפרק מבצע ברברוסה אינך מזכיר את התזמורת האדומה וליאופולד טרפר?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תפריט נגישות