היסטוריה עם יובל מלחי

פרק 133: לגרש כפר – סיפורו של דוד הכהן, קצין טורקי במלחמת העולם הראשונה – חלק א'

36961500סיפורו המרתק של דוד הכהן שהתרחש בטורקיה בעודו משרת כקצין בצבא הטורקי. על הצבא הטורקי, מדוע בחר לא להשתמט ועל הפקודה לגרש כפר יווני שלם על תושביו העניים. סיפור נהדר.

בחלק השני והאחרון תשמעו סיפור נוסף של דוד הכהן על תינוקת ארמנית.  נסיים את הפרק עם מלחמת טורקיה יוון וחילופי האזרחים ההמוניים שביצעו השתיים בשנות העשרים של המאה הקודמת. וגם, מאוד בזהירות ניגע בשואה הארמנית.

בפרק יש טעות לשונית בצורת הרבים של המילה פִּירְדָה (אפשר גם פְּרֵדה) . משום מה התעקשתי על פִּירדות במקום פּרֵידות… סלחו לי.

האזנה נעימה!

 

מוזיקה73812

  • Light_in_Babylon_-_Bursanın_Ufak_Tefek_Taşları
  • Tenalach – Like the times before, again and new
  • Light_in_Babylon_Baderech_el_Hayam
  • Opening Theme C – Kevin Macleod
  • All This – Kevin Macleod
  • Gia Mena – Notis Sfakianakis
  • יהודה פוליקר – עיניים שלי

 

 

 

75283101

 

Hacohen_david

12 תגובות

  1. שמחתי לשמוע סוף סוף משהו על דוד הכהן.
    יצא לי קצת לקרוא עליו בעבר בעיקר בעקבות אשתו ברכה חבס(שווה פרק) וכיכר הדמעות שעל שמו במרכז
    חיפה.
    הפרק עצמו היה מרתק ממתין לחלק השני.

  2. קראתי את ספרו של דוד הכהן"עת לספר"יש לי אותו בבית ומופיעה בו גם תקופת שרותו בצבא הטורקי במלחמת העולם הראשונה וגם הסיפור על גרוש היוונים מכפר הדייגים גולוק במערב אנטוליה,יוונים שישבו בו עוד מלפני תקופת אלכסנדר מוקדון והרבה לפני קיומו של העם הטורקי.

    1. הוא לימד את עם ישראל לא להפנות לחי שניה וגם לא את הגב אל מול גלי השנאה של האסלאם הפשיסטי.

  3. כדאי לקרוא גם את ספריה של ברכה חבס על ילדים בשואה (ילדים מוצלים, קורות מעפיל צעיר, שנים עשר פליטים) שיצאו בשנות הארבעים על ידי "עם עובד", ספריית שחרות

  4. תודה רבה! סיפורים יפים שמצליחים לרכז בתוכם את המצב ההיסטורי ואת תקופת המלחמה, הזווית היהודית – ישראלית ממש הזויה בתוך הסיפור הזה (כיתה שמתגייסת לצדדים שונים, קצין טורקי שאין לו באמת נאמנות ללאום הטורקי ומצד שני מזדה עם הנרדפים). ממש נהינתי 🙂

  5. דוד הכהן איש דגול. כנער אני זוכר אותו כנואם מרתק . ניסה לפתוח ערוץ לסין שכהן כשגריר והדבר לא צלח למרות קירבתו למשה שרת . אני זוכר אותו מפגישת חברים שסיפר שלקראת נסיעתו של אשכול כראש הממשלה לארה"ב הוא אמר לו שעליו לקחת איתו את שמעון פרס שהיה סגן שר הביטחון לפי זכרוני, ואשכול הבטיח שכך יעשה . כמה חבל שאין היום מנהיגים ברמתו .

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תפריט נגישות