מוזיקה
- מיכה שטרית – חיפה מול הים
- Kevin MacLeod – Sad Trio
- Skye Cuillin – Kevin MacLeod
- Medieval 2 Total War Epic Battle
- שעה היסטורית 30- פרופסור מיכאל הר-סגור על מסע הצלב הרביעי
- פפינו העכבר האיטלקי – לו מונטה
עזרו לנו להבין מי אתם ומה אתם אוהבים – מלאו עוד היום את סקר המאזינים הגדול
אירועים קרובים
26.1.2015 – "ההיסטוריה של הדיבוק" – הרצאה פתוחה במסגרת ספקנים בפאב בירושלים.
"ההיסטוריה של הדיבוק ויצורים אחרים במיתולוגיה היהודית" – יובל מלחי
27.2.2015 – יאנוש קורצ'ק וביקורו בארץ ישראל. סיור של חצי יום למאזיני התכנית עם מנור דביר. איך התרשם קורצ'אק מהחינוך הקיבוצי? מה הייתה דעתו על המפעל הציוני? איזו חוויה מיסטית חוה בבית העלמין של עין חרוד?
להרשמה – manor.dv@gmail.com
הרצאות
רציתי לספר לכם על הרצאה חדשה שלי בשם "ההיסטוריה והעתיד של חדשנות טכנולוגית". הנה מה שהיה לגיא גרינברג מייסד שותף חברת CoolaData להגיד:
"רציתי להודות לך על ההרצאה המרתקת על חדשנות לאורך ההיסטוריה. כחברה שעוסקת ב- Big Data היה מעניין להבין את התפתחות התחום לאורך ההיסטוריה, מה עשו עם Big Data בעבר וכיצד זה הולך להשפיע על חיינו…ההרצאה עוררה אצל האנשים מחשבות פילוסופיות והסתכלות אחרת על מה שאנחנו כחברה עושים ביום יום…התעוררו דיונים בין האנשים ושאלות מוסריות הנוגעות לחדשנות בכלל ול- Big Data בפרט"
התמונות שתראו כאן שייכות לקרבות אחרים אך סביר להניח שהקרב מול מגני חיפה היה דומה. תנו לדמיון שלכם להתפרע.





Podcast: Play in new window | Download (37.8MB)
Subscribe: Google Podcasts | Pandora | iHeartRadio | TuneIn | Deezer | RSS | More
7 תגובות
סתם הערה קטנטנה לגבי הפרק.
בדקה העשירית יש ציטוט של אלברט מאאכן לגבי הצלבנים הראשונים.
לא הצלחתי למצוא את המקור, אבל לפחות לפי ההקראה נשמע כאילו הוא אומר שהסיבה שהם לא הגיעו לארץ ישראל היתה בגלל "שהרגו יהודים לצורך תאוות הבצע" במקום "לשם צדק אלוהי" – כלומר להרוג יהודים לצדק אלוהי היה בסדר. לא נשמע כאילו הוא מבקר את הרג היהודים לכשעצמו.
הוא אומר בסוף שאלוהי הדת הקתולית הוא שופט רחום, ולא מכריח אף אחד להאמין בו בכוח. ראה כאן"
http://legacy.fordham.edu/halsall/source/1096jews.asp
"Emico and some of his followers continued in their flight along the way by which they had come. Thomas, Clarebold, and several of their men escaped in flight toward Carinthia and Italy. So the hand of the Lord is believed to have been against the pilgrim who had sinned by excessive impurity and fornication, and who had slaughtered the exiled Jews through greed of money, rather than for the sake of God's justice, although the Jews were opposed to Christ. The Lord is a just judge and orders no one unwillingly, or under compulsion, to come under the yoke of the Catholic faith."
Source:
August. C. Krey, The First Crusade: The Accounts of Eyewitnesses and Participants, (Princeton: 1921), 54-56
מזמן לא שמעתי תוכנית עמוסה כל כך באי דיוקים.
שתי דוגמאות בלבד להמחשה:
א. הסלג'וקים לא הגיעו ממונגוליה. הם לא היו שבט. מדובר בשושלת ממוצא תורכי, שנולדה באסיה התיכונה והקימה אימפריה שהגיעה לשיאה בשנים 1072 – 1092.
ב. הפאטמים שלטו בא"י משנת 970 ולא משנת 900.
אלה דוגמאות בלבד. ראוי ששידור ציבורי ידייק קצת יותר.
שלום שמעון גת,
הייתי מאוד שמח לשמוע את כל אי-הדיוקים שאתה מציין. תמיד חשוב לדייק ולתקן אם צריך.
לגבי הנקודות שהעלית:
1. בין המאה השמינית לעשירית שבט בשם אוגוז נדד ממונגוליה למרכז אסיה ולכיוון נהר הוולגה. המילה אוגוז היא מילה טורקית ופרושה "שבט". "כתובות אורחון", טקסטים בכתב טורקי קדום נמצאו גם הן במונגוליה של ימינו וחוקרים מסכימים שמוצאם של השבטים הסלג'וקים הם מערבות מונגוליה למשל:
a. Early Seljuq History: A New Interpretation- Andrew Peacock, 2013
b. אנציקלופדיה בריטניקה על כתובות אורחון:
The Orhon inscriptions, the oldest known Turkic records (8th century), refer to this empire and particularly to the confederation of Turkic" tribes known as the Oğuz; to the Uighur, who lived along the Selenga River (in present-day Mongolia); and to the Kyrgyz, who lived along the Yenisey River (in north-central Russia)."
2. לגבי השושלת הפאטמית, שים לב שאני אומר "900 בערך". השושלת התקיימה משנת 900 בערך (909) ושלטה על ארץ ישראל משנת 969 ולמשך מאה שנים. בתכנית אודיו זה לפעמים יותר מדי לזרוק מספרים ותאריכים, וצריך להסביר את התקופות בגדול, אחרת זה יכול מאוד לבלבל ולכן אני אומר "900 בערך".
יובל
מאוד נהניתי מהפרקים על חיפה. יש לי שאלה אבל. בתמונות העתיקות של חיפה רואים מבצר צלבני גבוה במעלה ההר ולא קרוב לים. זה כנראה מבצר רושמיה בשכונת רוממה בחיפה. האם זה המבצר שמוזכר בסיפורי הקרבות שבפרק או שהצלבנים בנו אחכ עוד מבצר בחיפה גבוה יותר במעלה ההר בנוסף למבצר המקורי?
יובל שלום,
בדקה ה 18 נכנס פתאום קטע של "שעה היסטורית" (פרופ הרסגור ואלכס אנסקי). לא ברור לי החיבור.
תודה על הפודקסטים הנהדרים,
גיא
קודם כל עשיתם פינה מדהימה, שמעתי את שני הפרקים ונהינתי בלי הפסקה. הערה רק בנושא היחס בין נוצרים מערביים למזרחים. אומנם הנוצרים האורתודוקסים היו לאזרחים סוג ב' בממלכה הצלבנית אבל צריך לזכור שמצב בו עם זר שולט על עם אחר ומאמץ את תרבותו היה נפוץ לאורך כלל ימי הביניים. הערבים נשלטו על ידי שושלות טורקיות ותיעבו אותם אבל למרות הכל ראו בהם כמשחררים מהצלבנים. כך גם הדבר עם הנוצרים המזרחיים שלמרות שסלדו באופן חלקי מהצלבנים מבחינה תרבותית, הם עדיין ראו בהם כמשחררים וסורים, ארמנים ויוונים רבים שירתו בצבאות הצלבנים ולמעשה היוו את מרבית אוכלוסיית הממלכות הצלבניות. ממליץ לקרוא את המחקר של רוני אלנבלום בנושא ששופך אור על האופן בו היוו הנוצרים המזרחיים חלק מהותי מממלכת הצלבנים והגנו עליהם מהפשיטות של הטורקים.
בנוסף צריך לזכור שאומנם השושלת הפאטימית הייתה מאוד סובלנית לרוב כלפי היהודים וליהודים היה טוב תחתיה, השושלת הסלג'וקית הייתה חסרת סובלנות כלפי מיעוטים, הפלתה את היהודים ונוצרים המזרחיים וטבחה בתושבי ירושלים. כלומר הטבח הסלג'וקי הוא שגרם לישיבת ארץ ישראל לעבור לצור, והיווה גם אחד הטריגרים המרכזיים למסעות הצלב.