השוואת סאונד בין מיקרופונים שונים
כדי להקליט פודקאסט אין צורך במיקרופונים יקרים. מתחילים עם מיקרופון זול ולאט לאט מתקדמים. כל המיקרופונים שתשמעו כאן למטה עולים בין 200-600 ש"ח ומספקים סאונד טוב מאוד עד מצויין.
לפודקאסטר המתחיל מספיק מיקרופון איכותי ופשוט. אם יש לכם טלפון נייד איכותי, לפעמים גם הוא יכול לעשות את העבודה אבל פחות מומלץ. בפודקאסט אין צורך בסאונד "מטורף" אלא סאונד נקי, בו לא נשמע יותר מדי רעשי רקע או הכי גרוע – הד. זה תלוי גם במיקרופונים אבל גם בחדר שבו יש שטיח או תמונות רבות מה שמקטין את ההד. חדר כזה יהיה מעולה להקלטה.
אם אין לכם חדר כזה תוכלו לבנות מבצר כריות קטן סביב המיקרופון שישפר מאוד את איכות הסאונד. במשך שנים הקלטתי כאשר המיקרופון שלי יושב בתוך קופסת קרטון מרופדת בספוגים. יש לי חבר שמקליט במושב האחורי של המכונית. כל אחד והשגעונות שלו.
אז אחרי שמצאנו מקום טוב להקליט הנה כמה מהמיקרופונים שאני משתמש בהם. תוכלו להאזין לכל אחד מהם כאן למטה:
lewit mtp 440
Blue Yeti
AKG D5
Shure SV100
AudioTechnica 2020
מיקרופון דש המתחבר לטלפון הנייד – Rode Smart Lav+
Blue Snowball – עבודה מתוך קורס למורים שהעברתי מטעם מט"ח
זום h2n – הקלטה בסליק כפר גלעדי, מקום עם הרבה הד
במהלך החיפוש אחר מיקרופון איכותי, תקראו כל מיני מושגים מבלבלים על מיקסרים וקונדנסורים. זה טוב לדעת מה זה אומר אבל ממש לא חובה. יכול להיות לכם פודקאסט מעולה בלי להבין בכלל את המונחים האלה. אבל בכל זאת…
מיקרופון דינמי הוא מיקרופון פשוט יחסית שלא קולט יותר מדי רעשי רקע. צריך לדבר אליו יחסית מקרוב והסאונד שלו טוב ונעים. בדרך כלל משתמשים בו להקלטה של ראיונות מחוץ לאולפן.
מיקרופונים דינמיים – Shure sm57, Shure sv100, AKG D5, Lewitt 400
מיקרופוני קונדנסר משמשים בעיקר בהקלטות אולפן או במקומות בעלי סאונד טוב בלי הד. הם קולטים כמעט כל רעש ולכן יכולים להיות בעייתים בסביבות רועשות או בעלות הד.
דוגמא למיקרופון קונדנסר – Rode NT1, Shure sm7B, Audiotechnica 2120
מיקרופון USB – מיקרופונים מצויינים לפודקאסטרים. רובם הם מיקרופוני קונדנסר ולא דינמיים (אבל יש גם דינמיים והם מעולים) כך שצריך להכין עבורם מקום טוב להקלטה בלי הד. הם מתחברים ישירות למחשב וקולטים סאונד בעיקר מהצד הקדמי ולא מהצדדים. מניסיון הם פחות טובים להקלטה של שני אנשים אלא אם הם יושבים באותו צד ומדברים ישירות לצד הראשי של המיקרופון.
חשוב לכוון אותם למצב קרדואיד (צורה של לב).
דוגמה:
Blue yeti, Blue Snowball, Audiotechnica 2020, Samson Meteor
מיקרופונים ניידים
אם אתם מקליטים שיחות מחוץ לביתכם או באולפן, כדאי לשקול מיקרופונים ניידים. יש כאלה שהם ניידים אבל גם יכולים להתחבר למחשב ב-USB ואחרים שמתחברים לטלפון הנייד. דוגמה:
Rode Smartlav+, Zoom h2n
אז סקרנו את הסוגים השונים. בואו נדבר על המיקרופון שאתם צריכים כדי להקליט פודקאסט.
מיקרופון לפודקאסטר המתחיל
חברת Blue מייצרת מיקרופונים איכותיים שמתחברים למחשב. זה מאוד מקל על העבודה. המיקרופון הזול שלהם נקרא Blue Snowball ועלותו כ-300 ש"ח. לחברת Rode האוסטרלית יש סדרה בשם Rode NT USB Mini שעולה באזור 400 ש"ח. המקירופון שלהם הוא דינמי כך שישמעו פחות הד ורעשי רקע.
לחברת Blue יש מיקרופון קטן יותר שעולה בערך 150 ש"ח ונקרא Blue Snowflake. אפשר להאזין לדוגמה שלו כאן:
https://www.youtube.com/watch?v=1Bjq04Gk8nk
אם אתם מחפשים מיקרופונים באמזון או אליאקספרס יש ותתקלו במיקרופונים שעולים 10$. אל תתפתו מכיוון שהסאונד שלהם יהיה באותו איכות.
חשוב לרכוש גם pop-filter שמגן על מיקרופון מרעשי ב' ופ' שיוצרים רעש לא נעים במיקרופון. נסו לשים את היד שלכם מול הפה ולהגיד פרפר. מרגישים את האוויר? זה בדיוק מה שהפופ-פילטר מסנן.
מיקרופון לפודקאסטר המתקדם
האח הגדול של ה-Snowball נקרא Blue Yeti. רוב הפודקאסטרים בעולם כנראה משתמשים במיקרופון הזה. כשאני צופה בלייבים של פודקאסטרים, רבים מהם מצוידים במיקרופון הזה. אני משתמש בו למעלה משש שנים והוא נהדר.
יש מיקרופון נוסף מומלץ שנקרא Rode NT USB והוא דינמי. עולה באזור 800-900 ש"ח. הוא מתחבר ישירות למחשב.
בישראל הבתים בנויים מלבנים ואין שטיחים מקיר לקיר מה שאומר שיש הרבה יותר הד בבית. בישראל כנראה שכדאי לנסות מיקרופון דינמי מה גם שחברת Rode היא מעולה.
לחברת רוד יש גם את ה- Rode Procaster הוא גם דינמי מה שאומר שהוא יתן סאונד נהדר גם למי שאין סטודיו או תנאים אופטימליים בבית אך מצריך חיבור XLR שזה אומר עוד מכשיר בדרך.
מיקרופון לפודקאסטר המראיין
כדי לראיין אנשים לא צריך להשתגע עם ציוד. כשהתראיינתי אצל ליאור פרנקל לפודקאסט 'פופקורן' ישבנו שנינו אחד ליד השני ודיברנו לאותו מיקרופון. אם אתם מתחילים אם לא בטוחים כמה זמן תהיו בעולם הזה, לא כדאי להשתגע.
אפשר להתחיל עם מיקרופון נייד zoom h2n שמקליט משני הצדדים או מכל הצדדים ונותן ארבעה ערוצים שונים, כך שאחר כך תוכלו לערוך כל ערוץ בנפרד. כן זה כבר קצת מסבך את העניינים, אבל אפשר פשוט להקליט ראיון, לחבר את כל הראיונות לערוץ אחד ולשדר.
אם אתם רוצים לעלות רמה או להשקיע בציוד, המיקרופון המעולה zoom h6 יאפשר לכם להקליט אליו ישירות או לחבר עד 4 מיקרופונים אליו או יותר עם הרחבות. המכשיר עולה בערך 1500 ש"ח, תוסיפו 2 מיקרופונים, 2 פופ פילטרים סטנדים למיקרופונים ותיק מתאים ותגיעו לאזור 3000 ש"ח
אם רכשתם כמו ה- zoom h6, מכשיר שיש לו כניסת XLR, תמיד תוכלו לפנק את עצמכם במיקרופון איכותי מאוד כמו למשל Heil pr40 שעולה כ-2000 ש"ח.
מיקרופון לטלפון
אם אתם לא רוצים לקנות מיקרופון ייעודי ולהקליט בבית יש אופציה נהדרת לרכוש מיקרופון איכותי לטלפון הנייד. אני משתמש ב Rode SmartLav שמאפשר לי לחבר את המיקרופון לדש של המרואיין כאמצעי גיבוי או כרצועת סאונד שלמה. האיכות נהדרת גם בסביבות רועשות.
סיכום
טוב אז סקרנו כאן מיקרופונים שונים שנותנים תמורה לכסף. היום לא צריך להסתבך עם מכשירים מורכבים, הרי בסוף אנחנו רוצים לייצר כמה שיותר תוכן באיכות גבוהה. אז תשאירו את הזמן ליצירת תוכן ולא ללמוד מיקסרים מורכבים.
אם אתם רוצים לבחור מיקרופון טוב ולדעת איך הוא נשמע תמיד אפשר להיכנס ליוטיוב, לשים אוזניות טובות על האוזניים ולהאזין לסאונד השונה של כל מיקרופון. כמו שהצעתי בתחילת הכתבה, תתחילו עם המיקרופונים הפשוטים כמו ה- snowball או המיני USB של Rode.
ומשם תתקדמו.
בהצלחה!
נ.ב. אל תשכחו – הכי חשוב זה התוכן.
אם תרצו לשמוע עוד השוואות, יש כאן המון מיקרופונים שנבדקו בחדר רגיל ובאולפן
חפשו את הנגנים בדף כאן למטה, זה נראה ככה:
.לכל ההשוואות כנסו לכאן:
The Best Podcasting Microphone with Audio Samples and Reviews